29 listopada 2015

PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI



   Piersi z kurczaka otulone plastrami boczku, to danie, które zauroczyło nas najpierw swym wyglądem a następnie również smakiem. Dzięki plastrom boczku, delikatne piersi nabierają bardzo wyrafinowanego smaku, są również bardzo soczyste. Świetne zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wykwintne uroczystości. Ważne by piersi nie były zbyt duże, lub gdy mamy duże, należy je przekroić na pół, najlepiej na dwa długie, wąskie kawałki. Moje były małe, 6 piersi ważyło ok.1kg. Wyczulam na wielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite...
Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam strony...



Składniki na 6 porcji:
- 6 mniejszych piersi od kurczaka
- 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto)
- 6 cienkich plastrów szynki wędzonej, np. brandenburskiej
- 2 białe części pora
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- zioła np. dalmatyńskie
- suszony czosnek

Gdy mamy więcej boczku, warto przygotować także roladki z suszoną śliwką. Każdy plaster boczku przekroiłam na pół, zawinęłam w niego śliwkę i spięłam wykałaczką.

Na patelni, na maśle klarowanym podsmażyć chwilę pokrojone w plastry białe części porów.
W tym czasie umyć i osuszyć piersi z kurczaka. Każdą pierś oprószyć z obu stron ziołami i posypać suszonym czosnkiem.


Na desce rozłożyć po dwa plastry boczku, w środku (między boczkiem) rozłożyć plaster szynki. Na każdym ułożyć pierś i dokładnie otulić wędzonymi plastrami.



Na dno żaroodpornego naczynia przełożyć podsmażone pory, następnie ułożyć piersi w otulinie boczkowej. Na wierzch wyłożyć roladki śliwkowe.




Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać w tej temperaturze ok. 45 minut, na termoobiegu. Gdy piersi będą większe, czas należy wydłużyć.






Smacznego :-)


Menu dla przyszłej mamy

4 komentarze: