6 listopada 2015

KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI



  Takie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę...
Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna...
Przepis znaleziony tutaj


Składniki: 
- 310g mąki orkiszowej typ750
- 160g zimnego masła
- 40g smalcu
- 80g ksylitolu lub drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80g pokruszonych,* podprażonych wcześniej  na suchej patelni pestek dyni
- 3 łyżki syropu z agawy, z palmy kokosowej lub klonowego, itp.
- 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)

* włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa

Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami.


Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie.


Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem część bez.



Gotową blaszkę wstawiłam na ok.10 minut do lodówki, W tym czasie nagrzał się piekarnik, a ja wypełniłam drugą blaszkę.

Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.12-14 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. 


Odstawiamy blaszkę do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmujemy ciastka z blaszki.
Przechowujemy w zamkniętej puszce, do kilku tygodni.





Smacznego :-)
Menu dla przyszłej mamy Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. chętnie bym teraz skosztowała takich ciasteczek ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń