20 października 2015

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ



   Smaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska.


Składniki:
- główka kapusty pekińskiej (u mnie 660g po usunięciu wierzchnich liści)
- 1 pełna łyżka domowego majonezu np. tego lub tego (można dodać również dobry sklepowy)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- świeżo mielony kolorowy pieprz (u mnie dość sporo)

Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.



Do małej miski przecisnąć obrany ząbek czosnku, dodać sól i wymieszać. Następnie dodajemy pełną łyżkę dobrego majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego i posypujemy obficie świeżo mielonym pieprzem, całość mieszamy.


Sos wlewamy do miski z kapustą i kukurydzą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, by smaki się przegryzły, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Przekładamy do mniejszej miski i serwujemy.






Smacznego :-)


Jesień pełna warzyw Menu dla przyszłej mamy Grzyby i warzywa jesienne. 2015

2 komentarze: