17 września 2015

SAŁATKA Z KALAFIORA Z SOSEM JOGURTOWYM



   Z kalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną sałatkę z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację.
Ja gotuję często od razu więcej kalafiora, tak by pozostał nam na sałatkę. Kalafior dzielę zawsze od razu na różyczki i wkładam do wrzącej wody z dodatkiem soli. Nie dodaję żadnych innych przypraw. Ja swój gotuję zawsze al'dente, ale miękkość oczywiście dowolna. Polecam :-)

Składniki:
- ugotowane, schłodzone różyczki kalafiora
- 1-2 jajka ugotowane na twardo (zimne, mogą być z poprzedniego dnia)
- 2 mniejsze lub 1 duży pomidor
- pokrojony szczypior

Sos jogurtowo-czosnkowy:
- ok.200g jogurtu naturalnego (może być bałkański)
- 1 łyżka majonezu (nie trzeba)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- malutki ząbek czosnku

Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać pieprz oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie pasuje do mięs, warzyw i wielu innych dań.

Kalafior, najlepiej taki, który pozostał nam z poprzedniego dnia, może być również z tego samego, ale schłodzony w lodówce, wykładamy na półmisek, polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.


Przyozdabiamy pokrojonym na cząstki pomidorem oraz jajkiem pokrojonym na ósemki. Można także posypać pokrojonym szczypiorem. Przed podaniem dobrze schłodzić.





Smacznego :-)

Marnacja - STOP

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie - nigdy wcześniej nie mieszkałam jajka z kalafiorem. Jestem bardzo ciekawa smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo odpowiada, bez jajka też jest dobra, ale z nim jeszcze smaczniejsza ;-)

      Usuń
  2. Świetny przepis - prosty i smaczny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Niekiedy niewiele trzeba, by uzyskać coś smacznego ;-)

      Usuń
  3. Idealna do lunchboxa. Zrobię sobie ją jutro :)

    OdpowiedzUsuń