Pyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, z dodatkiem owoców (u mnie jabłko i maliny), obsypane kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku.
Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm.
Składniki ciasta:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 380g mąki orkiszowej typ750 lub 2 czubate szklanki mąki tortowej
- 250ml gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
Kruszonka:
- 125g zimnego masła
- 120g mąki orkiszowej typ750
- 100g wiórków kokosowych
- 7 łyżek ksylitolu lub cukru (np.trzcinowego)
Z powyższych składników zagnieść kruszonkę. Mnie wspomaga w tym jak zwykle hak miksera, ale można również zagnieść kruszonkę ręcznie.
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- 150g mrożonych malin lub dowolne inne owoce
W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę.
Mieszając dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Gotową masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko oraz maliny, lub dowolne inne owoce.
Obsypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.35 minut na termoobiegu
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz