17 kwietnia 2014

WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU



   Pyszna, wilgotna babka, bez cukru, na mące orkiszowej z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej kawki. Babeczka bardzo zaskoczyła mnie smakiem, szczerze to nie spodziewałam się iż wyjdzie taka pychotka. Nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej ani do biszkoptów ani do babek, tutaj zrobiłam wyjątek, troszkę tylko zmniejszyłam jej ilość. Makę pszenną zamieniłam na orkiszową i wyszła meeega pyszna babeczka. Babeczka jest raczej mała, taka na jedno popołudnie, można oczywiście zrobić z 1,5 porcji, zbyt wiele bowiem nie urosła (wówczas musimy wydłużyć czas pieczenia). Znalezione tutaj.

Składniki:
- 4 duże jajka
- 200g masła
- 200g mąki orkiszowej (u mnie typ750)  lub szklanka mąki tortowej (250ml)
- 50g mąki ziemniaczanej                        lub przy mące pszennej 1/2 szklanki
- 160g ksylitolu (lub cukru)
- skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Do posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy.
Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.

Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić.
Do większej miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę, dodać ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy.
W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników.
Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu.


Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.
Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem).





Smacznego ;-)
Babki Wielkanocne 2015

2 komentarze:

  1. 1/5 łyżeczki proszku. W oryginalnym przepisie 1 łyżeczka. Ciasto gniot mi wyszedł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście daję 1,5 płaskiej łyżeczki, tak więc wpisałam. Proszek raczej nie miał tu znaczenia. Skoro wyszedł zakalec, to może zbyt krótki czas pieczenia (babki najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Tak szczerze, to jest to jedyna babka piaskowa, która nam przypadła do gustu. Idealnie wypieczona i nie sucha, jak większość babek z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Przykro mi, że nie wyszła...

      Usuń