Jak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-))
Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))
Składniki:
- 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720)
- 20g świeżych drożdży
- 12g soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej)
- ok.420ml wody
- 40g maku
- 2 kopiaste łyżki słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki mąki, dolać letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałe mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być elastyczne ale dość gęste, nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią w środek), lekko zagnieść i uformować dłońmi maczanymi w oliwie 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę, posmarować oliwą lub wodą lub rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka (gdy chcemy mieć bardziej rumiane) i odstawić na ok.10-15 minut do napuszenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C (program góra-dół) ok.20 minut, następnie przełączyć na termoobieg i dopiec jeszcze ok.5 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego :-)
bardzo dobre
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-)
Usuń