30 września 2014

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY



   Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej mąki, słonecznika i jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie.

Składniki:
- 500g płatków owsianych górskich
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)
- 110g ksylitolu
- 50g jagód goji (można dać żurawinę)
- 120g oleju kokosowego nierafinowanego
- 100ml mleka owsianego
- 2 całe jajka
- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni)

Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić.
Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. 
Zostawić na blaszce do wystudzenia.






Smacznego :-)


Ciasta bez miksera Ciacho na widelcu Szkolne śniadania Jagody goji - jedz to co najlepsze

3 komentarze: