27 sierpnia 2014

SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI



  Kolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-)

Składniki na 4 porcje:
- sałata lodowa
- kilka garści ruccoli
- kilka garści roszponki
- kilka rodzajów sera z niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp.
- ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę)
- ziarna prażone na patelni
- kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich)
- gęsty sos balsamico (do dekoracji)

Sos do sałaty:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru)
- świeżo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku (nie trzeba)

Do miseczki zmiażdżyć ząbek czosnku, dodać musztardy, pieprz, ksylitol oraz ocet balsamiczny i zamieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Sos musi mieć jednolitą konsystencję.


Sałatę lodową porozrywać na kawałki, wrzucić do miski, dodać ruccolę i roszponkę. Dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać.( Można również wyłożyć na talerze suche sałaty, dodać pozostałe składniki i dopiero wówczas całość polać przygotowanym sosem. Ja jednak wolę nakładać już wymieszaną sałatę, wówczas mam pewność, że każdy kęs jest z zawartością sosu. Na imprezy polecam jednak polewać sałatę dopiero na talerzu).
Wymieszaną sałatę rozdzielić na talerze. Na każdej porcji ułożyć po plastrze każdego rodzaju sera (ja miałam 4 różne rodzaje, ilość oczywiście dowolna), dodać pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, posypać rozkruszonymi orzechami oraz uprażonymi ziarnami.


Całość polać dekoracyjnie (ale także dla walorów smakowych) gęstym balsamico.
Idealnie smakuje wówczas gdy każdy kęs zawiera po troszku każdego ze składników.





Smacznego :-)
Dieta ŚródziemnomorskaLato w pełni! Sałatka zamiast kanapki!

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pycha, pycha ! Może nie w środku nocy... ale na kolację idealne. Pozdrawiam ! :-)

    OdpowiedzUsuń