16 maja 2014

CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI



   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak i na grzanki. Chrupiąca skórka, wilgotny, niekruszący się miąższ. No i wiemy co jemy- a to bardzo ważne.
Przepis na formę keksówkę- 26cm.

Składniki:
- 380g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)
- 250ml ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
- 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 60ml oliwy z oliwek (40g)
- 30g siemienia lnianego
- 10g słonecznika
+ziarna do posypania

Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy ziarna, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce zakryte folią spożywczą na ok. 40 minut.


Formę keksową smarujemy bardzo dokładnie oliwą, olejem lub masłem i dokładnie wysypujemy otrębami, ziarnami lub mąką pełnoziarnistą.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut.


Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut, a następnie okroić go nożem i wyjąć na kratkę do wystudzenia.




Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz