17 maja 2014

PUSZYSTE LODY WANILIOWE BEZ MASZYNY, Z KSYLITOLEM



   Dobre lody zawsze mile widziane, przynajmniej w mojej rodzince. Największym lodożercą jest moja najmłodsza Córcia, która mogłaby chyba żywić się samymi lodami, gdyby jej tylko na to pozwolić. Staram się zawsze kupować lody dobre jakościowo, wychodząc z założenia, że lepiej jadać je rzadziej ale wiedzieć, że jest w nich coś wartościowego a nie tylko mleko w proszku i mnóstwo dodatków E.
Dobry lód musi być tłusty, no chyba, że to sorbet, wówczas wystarcza smak owoców. Ten przepis jest idealny, sama natura- żółtka, kremówka, jogurt i ksylitol. Wymaga co prawda trochę zachodu, ale jest wart czasu, jaki na niego poświęcimy. Najlepiej mieć kogoś do pomocy wówczas praca pójdzie nam sprawniej. Masa musi być dobrze napowietrzona, to gwarantuje im super puszystość.
Znalezione tutaj , ja tylko zamiast cukru trzcinowego użyłam ksylitol. Z przepisu wychodzą dwa pojemniczki po 500ml lodów.
Radość w oczach małego lodożercy- bezcenna ! ;-)

Składniki:
- 6 żółtek (rozmiar L)
- 4 łyżki ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
- 400ml kremówki
- 1 łyżka mielonego ksylitolu (lub pudru)
- 5 łyżek jogurtu greckiego - 100g
- 1 laska wanilii

1. W wysokiej metalowej misce utrzeć żółtka z 4 łyżkami ksylitolu na bardzo puszystą masę. Ucieramy- ubijamy ok.4 minuty. Masa ma być bardzo sztywna, mieć konsystencję pianki. Ja użyłam do tego miksera.




2. Do masy jajecznej dodajemy prawdziwą wanilię. Rozcinamy laskę wzdłuż i wydłubujemy nożykiem czarne ziarenka z wnętrza. Mieszamy.



3. Miskę z masą jajeczną stawiamy na garnku z gotującą się wodą (na małym palniku) i cały czas ubijamy trzepaczką, ok.3-4 minuty. Masa ma mieć konsystencję kremu.
Zdejmujemy masę z garnka z wodą i cały czas ubijamy aż masa wystygnie, trwa to kilka minut. Pomocne ręce bardzo wskazane...
Po ostygnięciu dodajemy po jednej łyżce jogurt grecki, cały czas ubijając.




4. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką mielonego ksylitolu (lub pudru)
5. Do ubitej kremówki dodajemy po łyżce masy jajecznej cały czas miksując. Gdy masy się połączą rozlewamy do przygotowanych wcześniej pojemników (może być jeden większy, u mnie dwa po 500ml). Zamykamy szczelnie i umieszczamy w zamrażarce na conajmniej 5-6 godzin.



Moje lody nie miały aż tak bardzo widocznych pęcherzyków powietrza ale były i tak bardzo puszyste.





Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Wyszły wyśmienite, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że lody smakowały. To również nasze ulubione... :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń