7 marca 2014

KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ



   Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na ciacha z dodatkiem kaszy jaglanej. Jako, że kasza ta idealnie sprawdziła się w makowcu japońskim, teraz przyszła kolej na pyszne ciacha. Jako pierwsze - wiosenne motylki waniliowo-makowe, z dodatkiem zmielonej kaszy jaglanej - zdrowa pychotka!

Do zmielenia kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym mielę ksylitol na puder. Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam !


Składniki:
- 250g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)  lub ok.230g mąki pszennej
- 50g mielonej kaszy jaglanej
- 200g zimnego masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 60g ksylitolu lub cukru
- 1/2 szklanki maku (całego)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g.

Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki
i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.
Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka.
Wycięte ciacha układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta.


Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
Pozostawić na blaszce do wystygnięcia.




Smacznego ;-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz