8 stycznia 2014

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM



    Proste a zarazem bardzo wykwintne oraz smaczne danie. Idealne na uroczysty, świąteczny obiad ale także dobre na codzień. Polecam bo wbrew pozorom pracy przy nim nie aż tak wiele, a efekt zadowoli najbardziej wybredne gusta.
Składniki podaję na 2 polędwiczki ok.0,5kg każda, ale można dostosować ilości  do własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób.

Składniki:
- 2 polędwiczki ok.0,5kg każda
- 0,5-0,7kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 0,5szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka masła

Dodatkowo:
- 2 gotowe ciasta francuskie
- sos czosnkowy

Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na  rozgrzanej patelni
najlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości oleju, Na dużym ogniu tak by zamknąć pory. Chodzi oto by zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły.

Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego a na nim układamy obsmażoną polędwiczkę . Troszkę możemy posolić.
Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba).


Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut
( termoobieg) do lekkiego zarumienienia.

Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.



Składniki na sos czosnkowy:
- 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską)
- 400g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz

 Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem.



Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Super smaczny przepis:-) Robiłam pierwszy raz polędwicę w cieście francuskim, pieczarki podlałam wodą(brak wina) i niestety dałam jeszcze ciepłe pieczarki, efektem czego podczas pieczenia trochę pękło mi ciasto. Poza tym wszystko było super, a z sosem czosnkowym smak bajka! Polecam!;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakowało. W przyszłości wodę można pominąć (gdy nie mamy wina) i tylko odparować pieczarki, No i poczekać by przestygły. Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam 😊

      Usuń