3 stycznia 2014

CIASTO KOKOSOWO - MALINOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ I MAŚLANCE



    Przepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało ciacho z malinami i jabłkiem. Kiedyś gdy zrobię wersję oryginalną to wtedy ocenię czy jest jeszcze lepsza..., bo to było cuuudne. Przepis na tortownicę 26cm lub małą blaszkę, ja piekłam na blaszce.

Składniki:
- 1,5 szkl. mąki tortowej - ja dałam mąkę orkiszową typ750
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru)
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3-4 krople olejku waniliowego
- szczypta soli

dodatkowo:
- 1 duża gruszka ( dałam jabłko)
- 1 szklanka malin ( dałam mrożone)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder)

W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym.


Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.40-50 minut , do suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem , najlepiej trzcinowym.




Smacznego :-)

23 komentarze:

  1. Swietny przepis. Podoba mi sie "ulepszenie" w postaci maki orkiszowej. Ja dodalam pelnoziarnista (jakies 70% do 30% z maka tortowa) zeby bylo zdrowiej. Ksylitolu nie mialam wiec - omen nomen - znalazl sie cukier kokosowy. Zamiast kefiru mleko kokosowe (polecam).
    Pyszna i lekka kombinacja. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się ciesze, że przepis się przydał. Super te modyfikacje :-) Ja też lubię wykorzystać przepis jako inspirację i dodać coś od siebie. Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. A czy można bez wiórków kokosowych? Na co mogłabym je zamienić?
    Czy zamiast proszku do pieczenia mogę użyć sody oczyszczonej?
    A zamiast olejku waniliowego ziarenek z łaski wanili?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki można zamienić np. na mielone migdały lub dodać więcej mąki.
      Proszek do pieczenia można zamienić na sodę, tylko w mniejszej ilości.
      Można dodać ziarenka z laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo, a ile tego wszystkiego dodać? Podejrzewam, że o połowę mniej sody niż proszku? Ziarenka z połowy laski wanili?
      A mąki to nie wiem. Przepraszam,
      ale czy mogłaby mi Pani poradzić?
      Ciasto wygląda bardzo smacznie i chciałabym je zrobić, tylko nie wiem jak zmodyfikować przepis dostosowując go do swoich potrzeb :)

      Usuń
    3. Mąki ok. 2 łyżek więcej, migdałów dałabym zamiennie 3 łyżki. Sody z reguły daje się ok.połowy tego co proszku do pieczenia. Ziarenka max z połowy laski wanilii. Można także zastąpić ekstraktem waniliowym.

      Usuń
    4. Dziękuje bardzo i przepraszam :)

      Usuń
  3. Czy można piec w okrągłej blaszcze? Jeśli tak to jak zamienić proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest właśnie na tortownicę, śr.26cm lub małą blaszkę.

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuje !

      Usuń
  4. Mam problem. Zrobiłam ciasto ze wszystkimi modyfikacjami powyżej (w komentarzach). Ciasto pięknie urosło w piekarniku, a patyczek też wydawał się suchy (chyba za płytko go włożyłam). Po 45 minutach pieczenia na programie góra-dół na środkowej blaszce ciasto zostawiłam w wyłącznym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto wystygło zabrałam się za krojenie, niestety wyszedł mi zakalec. Czy mogłaby mi Pani doradzić co zrobiłam źle? Morze za krótko je piekłam? Może powinnam była włączyć inny tryb np. grzanie od dołu i wtedy je dłużej piec. Bardzo proszę o radę bo chciałabym zrobić ciasto jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może faktycznie zbyt krótko było pieczone. Ja piekłam swoje w sobotę (zrobił nam się na nie apetyt) w ciemnej tortownicy i po niecalych 40 minutach było gotowe, ale wstawiłam na termoobieg, więc na programie góra-dół, może potrzebowałoby jeszcze kolejne 5 minut. Choć to raczej ciasto z typu wilgotnych, to jednak zakalca być nie powinno, może jabłko było bardzo soczyste i trzeba byłoby dodać troszkę więcej mąki, może był też inny typ mąki (każda zachowuje się inaczej, np.630 trzeba dać jeszcze więcej niż 750). Czy ładnie się przyrumieniło czy było raczej blade? I czy były dane migdały czy większa ilość mąki?

      Usuń
    2. Ciasto było ładnie przyrumienione. Dałam większą ilość mąki. Typ 700 i właśnie dodałam 2 łyżki, ale typu 2000. Jabłko pominęłam zupełnie. Może spróbuje na termoobiegu?

      Usuń
    3. To tym bardziej nie rozumiem... Może faktycznie termoobieg tu pomoże. Ja wyjmuję ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, tylko czy to by miało znaczenie... Pozdrawiam i trzymam kciuki za następne, oby było idealne :-)

      Usuń
    4. Za parę dni spróbuje i dam znać jak wyszło :)
      Nie wiem czy to istotne, ale dodam jeszcze, że piekłam w tortowinicy 26 cm, ale wyłożyłam ją papierem do pieczenia. To raczej nic nie zmienia, ale już naprawdę nie wiem czemu nie wyszło.

      Usuń
    5. Papier nic nie zmienia. Również wykładam zawsze dno tortownicy.

      Usuń
  5. Moja tortownica była metalowa (srebrna), ale to chyba też nie wpływa na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ciemnej ciasta szybciej się pieką. Proszę spóbować na termoobiegu, powinno być ok.

      Usuń
    2. Ok, spróbuje. Dziękuje za rady i przepraszam, że tak męczę :)

      Usuń
    3. Nie ma za co, jak tylko mogę chętnie pomogę. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    4. Niestety sytuacja się powtórzyła :(

      Usuń
    5. To już nie wiem. Może lepiej spróbować innego ciasta, takiego, które nie wymaga aż takich modyfikacji. Np. szybkie ciasto jogurtowe, jest także z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2016/02/pyszne-szybkie-ciasto-jogurtowe-z.html
      lub tego bez mąki pełnoziarnistej, ale można zastąpić część mąki jasnej pełnoziarnistą, ale wóczas dać mąk trochę mniej: http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/06/szybkie-ciasto-z-owocami-i-kruszonka-na.html

      Usuń
    6. Bardzo dziękuje! Na pewno spróbuje!

      Usuń