2 stycznia 2014

BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN


   Dziś dla wielbicieli czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie, bez mąki i bez cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem, że użyjemy proszku do pieczenia bez mąki pszennej - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.
Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności, do której niewątpliwie zalicza się kasza jaglana.
Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-)

Składniki na blaszkę ok.20x24cm:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny)
- 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)
- 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba)

Dodatkowo:
1/2 szklanki orzechów pecan


Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być wyczuwalny zapach kaszy zalać ją 1 szklanką wrzącej wody i gotować na małym palniku ok. 7-10 minut ( nie mieszając). Kaszę odstawić do wystudzenia, można ją już teraz zamieszać.


Wszystkie składniki łącznie z wystudzoną kaszą mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników.


Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów.


Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz