25 października 2013

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM



  Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj .

Składniki na ok.40szt. :
- 250g miękkiego masła
- 3/4 szkl mąki orkiszowej 700
- 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie)
- 1 szkl ziaren słonecznika
- 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii)
- 1/2 szkl ksylitolu
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach od siebie. Lekko je spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp.175*C ( termoobieg) do lekkiego zrumienienia. Pozostawić na blaszce do wystudzenia ( są bardzo miękkie).




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz