Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek.
Składniki:
-3 szklanki mąki pszennej tortowej (510g)
-30g świeżych drożdży
-2 żółtka
-3 łyżki cukru trzcinowego
-1/3 (8 dag) masła
-szklanka mleka (250ml)
-szczypta soli
-skórka otarta z jednej cytryny
Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru trzcinowego, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 30 minut.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz