Biszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i samopszy, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego
(maluszki nie powinny zajadać ksylitolu). Najmłodsi nie znają jeszcze słodkich łakoci, więc taka ilość słodyczy, w zupełności im wystarcza. Dla nieco starszych ilość cukru można zwiększyć.
Składniki:
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 20-26g cukru kokosowego (lub np. 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego)
- 20g mąki z płaskurki typ650 (1 łyżka)
- 20g mąki z samopszy typ650 (1 łyżka)
Białka ubijamy na sztywno z misie miksera, dodajemy cukier kokosowy i ubijamy nadal. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kleksiki (u mnie malutka łyżeczka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.10-12 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu lub 150*C 10-12 na termoobiegu.
Od razu po upieczeniu są bardzo miękkie, w następnych dniach twardnieją.
Smacznego :-)
Takie trochę dziwny posmak mają według mnie...
OdpowiedzUsuńKażda mąka ma swój charakterystyczny posmak. Kwestia przyzwyczajenia 😉
Usuń