Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało, by nie marnować owoców. Choć nie kupuję ich zbyt dużo, to i tak zawsze pozostanie coś z tych niezbyt dużych zapasów bananów. Tak więc, by nie wyrzucać (już i tak zbyt dojrzałych) owoców, postanowiłam przygotować z nimi ciasto.
Wybór padł na ten przepis z dwóch powodów:
1. banany miałam tylko dwa, 2. uwielbiamy orzechy i żurawinę.
Efekt końcowy wyszedł wow... pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Polecam bardzo gorąco.
Piekłam w ciemnej formie, o śr. 16-17cm
Składniki:
- 110g mąki orkiszowej typ700 lub 100g pszennej
- 1 mniejsze jajko
- 2 dojrzałe banany
- 50-60g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 25g masła (stopionego)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g orzechów (u mnie nerkowce)
- 50g suszonej żurawiny
- mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem
Banany rognieść dokładnie widelcem (lub zblendować), dodać do nich cukier (ksylitol) oraz stopione chłodne masło i całe jajko, wymieszać.
Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz sodą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie: orzechy i żurawinę. Mieszamy i wylewamy do formy, przesmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.30 minut na termoobiegu, do suchego patyczka.
Wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem (np.trzcinowym).
Smacznego :-)
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem bananów :) mniam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 😋
Usuńno brawo, już zjadam takie w myśli
OdpowiedzUsuńByło pyszne! Polecam 😋
UsuńTi jest najlepsze, że właśnie czekolada idealnie komponuje się z bananem i ja także lubię takie połączenie. Dlatego jeżeli mam tylko okazję to oczywiście jak najbardziej wykonuję takie desery. Bardzo podobają mi się porady kulinarne z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie jest ich całą masa do wykorzystania.
OdpowiedzUsuń