14 listopada 2017

CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI



   Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało, by nie marnować owoców. Choć nie kupuję ich zbyt dużo, to i tak zawsze pozostanie coś z tych niezbyt dużych zapasów bananów. Tak więc, by nie wyrzucać (już i tak zbyt dojrzałych) owoców, postanowiłam przygotować z nimi ciasto.
Wybór padł na ten przepis z dwóch powodów:
1. banany miałam tylko dwa, 2. uwielbiamy orzechy i żurawinę.
Efekt końcowy wyszedł wow... pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Polecam bardzo gorąco.
Piekłam w ciemnej formie, o śr. 16-17cm

Składniki:
- 110g mąki orkiszowej typ700  lub 100g pszennej
- 1 mniejsze jajko
- 2 dojrzałe banany
- 50-60g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 25g masła (stopionego)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g orzechów (u mnie nerkowce)
- 50g suszonej żurawiny
- mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem

Banany rognieść dokładnie widelcem (lub zblendować), dodać do nich cukier (ksylitol) oraz stopione chłodne masło i całe jajko, wymieszać.


Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz sodą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie: orzechy i żurawinę. Mieszamy i wylewamy do formy, przesmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.30 minut na termoobiegu, do suchego patyczka.


Wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem (np.trzcinowym).



Smacznego :-)

4 komentarze: