17 czerwca 2017

CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ, PEŁNOZIARNISTE- NAJLEPSZE



   Kolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek,
potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku.

Składniki:
- 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie)
- 200g miękkiego masła
- 100g mąki orkiszowej typ750
- 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000
- 1 duże jajo
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego, lub pomieszany ksylitol i cukier)
- szczypta soli
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 1 szklanka* orzechów (u mnie nerkowce, migdały i pecan)
- 100g czekolady (w wersji z ksylitolem dałam czekoladę słodzoną glikozydami stewiolowymi, w wersji z cukrem trzcinowym czekoladę z jajek niespodzianek)

*szklanka 250ml

W misie miksera umieściłam płatki owsiane, obydwie mąki wymieszane z sodą, ksylitol (cukier), ksylitol z wanilią, jajo, szczyptę soli. Wszystko wyrobiłam hakiem miksera, na końcu dodałam pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszałam.



Z otrzymanego ciasta odrywałam kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie.




Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekłam ok.17-20 minut, na termoobiegu.

Upieczone ciastka odstawiłam do wystudzenia i dopiero wówczas je zdjęłam z blachy. Od razu po upieczeniu były bardzo miękkie.
Wystudzone ciacha przechowuję w metalowej puszce.






Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz