5 kwietnia 2017

WIELKANOCNY BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA KROK PO KROKU



   Na wielkanocnym stole tradycyjnie pojawia się baranek. U nas bywa to baranek przygotowany z masła. Wykonujemy go samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale to jak się okazuje wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. No chyba, że mamy sprawdzony patent,
wóczas przygotowanie wielkanocnych baranków, to czysta przyjemność. Kiedyś eksperymentowaliśmy: forma wymoczona, wysmarowana solą, masło zimne, w temp.pokojowej, forma do zamrażarki, itp.itd. Pomysłów było wiele, nie wszystkie się sprawdzały. Odkąd mamy patent na formę w postaci folii spożywczej, nie ma znaczenia czy formę wysmarujemy, wymoczymy, czy użyjemy masła miękkiego czy prosto z lodówki, baranki i tak wyjdą bez problemu. W tym roku poszliśmy krok dalej i dzięki nowemu produktowi z Piątnicy - śmietanki 42% tłuszczu, powstają u nas pyszne baranki z domowego masła, pierwsza próba już za nami.
Z 1 litra śmietanki uzyskałam 435g pysznego, domowego masła.

Etap I:
Składniki:
- 1 litr śmietanki 42% Piątnica
- szczypta soli

W misie miksera umieszczam śmietankę. Ubijanie zaczynam na małych obrotach, stopniowo je zwiększając. Ubijam tak długo aż z bitej śmietany zaczną widzielać się grudki masła, wówczas zmniejszam obroty miksera. Gdy masa oblepi łopatkę miksera, kończę etap ubijania. Przekładam kawałki masła do miski, przelewam także przez sito maślankę z grudkami masła, które odpadły od łopatki. Maślankę przelewam do słoika i odstawiam, można ją wykorzystać do ciasta lub po prostu wypić.
Ten etap zajmuje mi ok.5 minut.





Do miski z kawałkami masła wlewam bardzo zimną wodę, ubijam masło łyżką i wypłukuję resztki maślanki. Czynność tę powtarzam kilkakrotnie aż woda stanie się przezroczysta. Następnie obduszam łyżką masło, usuwajac nadmiar płynów. Pod koniec dodaję szczyptę soli i mieszam łyżką lub dłońmi. Można uformować masło w dłoniach, usuwajac nadmiar płynów. Gotowe masło odstawiam na klka minut do lodówki lub przekładam od razu do miseczki, lub formuję wałek i zawijam w papier i dopiero wówczas odstawiam.






Etap II:
- forma do baranka
- masło
- folia spożywcza

Formę do baranka wykładam folią spożywczą, wypełniam kawałkami masła, nożem przyduszam masło do formy, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Tak samo postępuję z drugą połówką formy: folia spożywcza, na to masło. Wypełnione masłem połówki foremek składam razem, dociskam formę, wyrównuję spód i odstawiam do zamrażarki na 5-10 minut.




Po wyjęciu formę rozkładam na 2 części, odklejam folię z każdej strony i przekładam baranka na talerz. Od razu można przystępować do produkcji kolejnego. Pozostaje już tylko dekoracja baranka, a to uwielbiają dzieci.









Smacznego :-)

5 komentarzy: