26 stycznia 2016

CHURROS NA MĄCE ORKISZOWEJ


Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku przepis na typowo hiszpańską słodką przekąskę - churros. Każdy kto chociaż raz był w Hiszpanii
na pewno kojarzy te smażone w tłuszczu "rurki" mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz, które są najczęściej podawane z sosem czekoladowym. Deser raczej do zdrowych nie należy, głównie przez smażenie w głębokim tłuszczu oraz sos czekoladowy. Moja wersja jest odrobinę zdrowsza, ponieważ użyłam mąki orkiszowej oraz smażyłam na oleju kokosowym. Poza tym, raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe grzeszki, szczególnie przy takiej okazji jak Tłusty Czwartek... :-)

Przepis znalazłam na kwestii smaku, a poniższa wersja jest lekko przeze mnie zmodyfikowana.

SKŁADNIKI:

  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam ksylitolu z prawdziwą wanilią)
  • szczypta soli
  • 220g mąki orkiszowej TYP 750
  • 3 jajka 
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder z cynamonem do posypania


Mleko zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Zestawić z palnika, dodać mąkę i dobrze wmieszać. Ciasto będzie bardzo gęste i sprężyste i łatwo będzie odchodziło od garnka. Przełożyć masę do miski i przestudzić. Następnie dodać jajka i zmiksować na gładką masę. W między czasie rozgrzać olej kokosowym w garnku do około 180 stopni. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ja przełożyłam do grubego worka foliowego i na końcówce zrobiłam dziurkę i nałożyłam końcówkę od szprycki. Ciasto jest bardzo gęste i przez moją domową wersję worka cukierniczego bardzo ciężko przechodziło, polecam taką końcówkę z ok 1cm dziurką na końcu. Ewentualnie można przeciskać przez sam worek z wyciętą większą dziurką bez zakończenia od szprycki. Ciasto wyciskamy do garnka na długość ok 10cm i smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Gotowe churros podajemy z sosem czekoladowym z poniższego przepisu. 






SOS CZEKOLADOWY:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 150g mlecznej czekolady
  • około pół łyżeczki cynamonu


Zagotowujemy kremówkę razem z cynamonem, garnek zdejmujemy z palnika i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowe churros maczamy w sosie czekoladowym.







SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Super wpis! Fajnie, że wszystko szcegółowo wyjaśniłaś i co ważne dodałaś zdjęcia! :) Super sie czyta, dodaje do zakładek i jutro będę próbować :) myślisz, że mogę użyć mąki owsianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Staram się by wpisy były czytelne. Niestety nie próbowałam z mąką owsianą, ale można spróbować. Ja zamieniłabym ją tylko częściowo, owies nie ma bowiem glutenu (bywa niekiedy tylko nim zanieczyszczony), więc może być różnie... Pozdrawiam :-)

      Usuń