23 września 2015

CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE



  Ciasteczek owsianych mam już na blogu sporo, jednak te są w moim odczuciu najlepsze. Połączenie tych wszystkich orzechów z rodzynkami i żurawiną, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dla mnie są wręcz bajeczne, cudowne,
na szczęście rodzinka podziela mój zachwyt, więc będą u nas gościć dość często, dotychczas były już dwukrotnie. Wszak jesień i zima długa, a takie ciacho to świetna przekąska na drugie śniadanko, zarówno do szkoły jak i do pracy, a także w domu do kawy lub herbaty. Tradycyjnie bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym.
Polecam bardzo gorąco :-)
Przepis znaleziony tutaj, lekko zmodyfikowany.

Składniki:
- 250g płatków owsianych górskich
- 250g masła
- 3 jajka
- 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół)
- 100g mąki owsianej
- 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750)
- 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów)
- 100 rodzynek
- 50g suszonej żurawiny

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają być małe kawałki).
W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników.
Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków.


Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy pomocy dna kieliszka lub szklanki, zmoczonych w wodzie.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20 minut, na termoobiegu.
Odstawiamy blaszkę do wystudzenia, dopiero wówczas zdejmujemy z niej ciastka.









Smacznego :-)

Jesienne słodkości! Jesienne Superfoods

6 komentarzy: