25 czerwca 2015

SAŁATKA Z FIGAMI, SEREM KOZIM LUB BLUE I ORZESZKAMI PINIOWYMI



   Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego
(przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób.

Składniki:
- dowolne, ulubione sałaty ( u nas lodowa, rukola i roszponka)
- 8 świeżych fig
- 2 łyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba)
- 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu blue (najlepiej różne rodzaje)
- orzeszki piniowe

Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe, odstawić w miseczce do przestudzenia.


Na półmisek wyłożyć sałaty, dodać pokrojone na małe kawałki roladki kozie, lub sery typu blue.
Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać miód lub syrop roślinny i zagotować.


Dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki figi (u mnie każda na 4 części) i chwilę karmelizować je, mieszając i obracając tak, by każdy bok figi był w sosie miodowo-balsamicznym.



Figi wyłożyć na półmisek z sałatami, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi, polać sosem z karmelizacji fig i serwować. Można także polać całość oliwą z oliwek, ale nie trzeba. U mnie część polewa oliwą część nie, więc to już kwestia smaku.





Smacznego ;-)
Przysmaki dla taty 5

4 komentarze: