18 maja 2015

ZUPA TACO



   Pyszna, gęsta, rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa meksykańska Taco. Najlepszą zupę Taco podają w Warszawie w barze Lemon, osobiście nie jadłam, ale jadła ją moja Córka, której bardzo ona smakowała. Tak bardzo, że przeniosła ją do naszego domowego menu.
Mieliśmy ją już wielokrotnie, zawsze wychodzi super smaczna. My jesteśmy wielkimi fanami tej zupy. Można ją podawać samą (choć wówczas czegoś jej brak), w oryginale podawana jest z nachos i startym żółtym serem. Ponieważ stronimy od takowych rzeczy, zrobiłam domowe nachos z mojego domowego chleba na zakwasie, doprawiłam mielonym czosnkiem i wyszło super, lepsze niż oryginał, a na pewno zdrowsze. Do tego starty dobry żółty ser i pyszny obiadek gotowy. Podaję przykładowe ilości, dosmaczenie to rzecz gustu, zupa powinna być pikantna, dość gęsta, no i przepyszna.
Inspiracją był przepis znaleziony tutaj .

Składniki:
- 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka)
- 2 duże cebule
- 1 świeża papryka (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej)
- 6 ząbków czosnku (może być cała główka)
- puszka pomidorów krojonych, bez skóry
- passata pomidorowa
- bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki
- przyprawa do dań meksykańskich
- sól,
- świeżo mielony pieprz
- chili
- słodka papryka w proszku
- oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy

Dodatkowo:
- starty, dobry żółty ser
- nachos serowe lub naturalne, lub moje domowe, zdrowe nachos

Domowe nachos z chleba:
- cienkie kanapki chleba (u mnie domowy orkiszowo-żytni na zakwasie)
- bezzapachowy olej kokosowy lub masło
- mielony czosnek

Kanapki chleba posmarować cienko olejem kokosowym (lub masłem), pokroić w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię pokłaść kawałki chleba i podsmażyć na niezbyt dużym palniku, posypać mielonym czosnkiem. Przewrócić na drugą stronę, doprawić. Smażymy do lekkiego przyrumienienia.




W garnku rozgrzać oliwę i olej kokosowy (bezzapachowy), wrzucić obraną, pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy dalej, mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso, doprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także chili i smażymy.




Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wlewamy passatę pomidorową, dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 20 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ewentualnie dosypujemy jeszcze chili. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy także gorącą wodę. Podajemy gorącą, posypaną nachos i startym żółtym serem.







Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. MMM i te grzanki uwielbiam - a kuchnia meksykańska to obok chińskiej to moje faworyty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, grzanki pyszne, zupka również. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  2. Heh, zupa Taco, myślałam, że to będzie w środku taco a tutaj zwykłe grzanki - ale i tak super. Dzięki za przepis - lubię takie pikantniejsze smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również. Z tą nazwą to rzeczywiście taka mała niespodzianka, ale tak właśnie nazywa się ta zupa w barze Lemon, pomimo, że podają ją z nachos. Dlaczego, to już trzeba by pytać u źródła. Najważniejsze, że jest bardzo smakowita.

      Usuń
  3. Szukałam przepisu bo mąż mnie poprosił żebym zrobiła mu taką dobrą zupkę Taco jak podają w Lemonie (potwierdzam jest pycha) i znalazłam:) Wkrótce ją przygotuję i porównam z tą lemonową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa porównania. Osobiście tej z Lemon nie jadłam. Mam nadzieję, że choć trochę będzie przypominała oryginał... :-)

      Usuń
    2. Zuoa wyszła bardzo dobra, prawie jak oryginal☺ Ja ją tylko trochę zblendowałam,żeby była bardziej jednolitą. Następnym razem spróbuję z własnej roboty, bardzo pikantny sosem paprykowym. Ogólnie pycha. Polecam szczególnie na nadchodzące chłodne dni☺

      Usuń
    3. O, dokładnie. W to nagłe zimno sprawdzi się idealnie. Następnym razem polecam również domowe nachos. http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2016/06/domowe-nachos.html. Zupka zyska dodatkowo. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

      Usuń