20 lutego 2015

NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM



   Najlepsze kluski leniwe jakie jadłam, ostatnio to moje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam, ich smak jest po prostu cudowny. Dla mnie to jeden z najlepszych obiadów, polecam wszystkim kaszomaniakom ale nie tylko, być może to danie sprawi, że do kaszy przekonają się ci, którzy za nią nie przepadają... Lub jeszcze nigdy jej nie próbowali :-)
Z podanych składników wychodzi dość duża porcja. U mnie na obiad dla 6-cio osobowej rodziny. Można zrobić z 1/2 porcji, lub to co zostanie odgrzać sobie na drugi dzień w mikrofali.

Składniki:
- 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 4 szklanki (1litr) wrzącej wody
- 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700)
- 2 średnie jajka
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska)
Dodatkowo:
- trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta
- łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy)
- sól do gotowania klusek
- masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek

Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku, do czasu aż kasza wchłonie wodę, ok.20 minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia.
Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać ser i zblendować całość na dość gładką masę.
Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być, wówczas gotowe kluski nie będą twarde i suche.


Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski.




Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały)



Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem (lub cukrem).






Smacznego :-)
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Twarogowe słodkości 2 Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Marnacja - STOP

8 komentarzy:

  1. Ciekawa wersja, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zapisuję przepis! Dobry pomysł na zdrowsze, pyszne leniwe :D
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe i baaardzo dobre, polecam i pozdrawiam :-)
      Oczywiście zajrzę :-)

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie i na pewno są bardzo zdrowe bo zrobione z kaszy jaglanej, która została trochę zapomniana w polskiej kuchni. Dodałbym do nich trochę bułki tartej podsmażonej na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak z bułką będą też pyszne. Kiedyś dodawałam bułkę podsmażoną z masłem i cukrem do pierogów z jagodami, były przepyszne... :-)

      Usuń
  4. czy mozna pominac twarog?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twaróg można zastąpić tofu lub pominąć, tylko wówczas dałabym więcej jajek lub mniej mąki, żeby nie były suche. Pozdrawiam 😉

      Usuń