17 lutego 2015

GNIAZDKA PTYSIOWE, PĄCZKi HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE



   Ostatnie już karnawałowe słodkości, pyszne gniazdka ptysiowe, ponoć zwane pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje.
Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego.
Przepis znalazłam tutaj (klik).

Składniki na 20 sztuk:
- 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700)    lub 220g mąki orkiszowej typ750
- 4 jajka
- 100g masła
- 250ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy)

Lukier:
- puder trzcinowy
- sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego)
- słodka kremówka

W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy, by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć.


Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm.
Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe).



W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej (papierem do góry) i smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony.




Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.


Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka.

U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali się na lukier cytrynowy...)






Smacznego :-)


Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015 Karnawałowe Słodkości!

5 komentarzy:

  1. to jest smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jeśli na mące orkiszowej, to jak najbardziej są z pszenicą. Bo orkisz to odmiana pszenicy :-)
    Gniazdka pycha.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stara, niemodyfikowana na szczęście, ma zupełnie inne właściwości. Tej modyfikowanej używamy tylko sporadycznie. Pozdrawiam :-)

      Usuń