11 listopada 2014

KOKOSANKI AMARANTUSOWE, BEZGLUTENOWE ,BEZ LAKTOZY, BEZ JAJEK, BEZ CUKRU



   Pierwsza z wersji zdrowych ciasteczek z amarantusem. Amarantus to zboże XXI wieku, zawiera m.in.skwalen (detoks absolutny dla naszego organizmu), zawiera także m.in. żelazo, magnez, wapń, więcej czytaj tutaj . Wspomaga odchudzanie :-) , obniża cholesterol.  Nie zawiera glutenu, więc ciacha z nim przygotowane (bez dodatku mąki) też go nie zawierają. Dodatkowo ciastka są także bez laktozy, bez cukru i bez dodatku jajek. Przepis znaleziony tutaj .
Z podanych składników mnie wyszło 20 sztuk.

Składniki:
- 200ml (g) mleczka kokosowego
- 100g płatków z nasion amarantusa
- 2 łyżki ksylitolu
- 30-50g wiórków kokosowych

W misce rozmieszać mleczko kokosowe z ksylitolem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe ciacha.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20 minut (do lekkiego zrumienienia), na termoobiegu.
Zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.
W miarę upływu czasu ciacha coraz bardziej ściągają i stają sie bardziej zwarte.




Smacznego :-)
Amarantus - super zboże XXI wieku Amarantus - super zboże XXI wieku

4 komentarze:

  1. świetny przepis! jestem fanką takich zdrowych ciasteczek! tylko pewnie na następny dzień już nie są chrupiące, a gumiaste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One właśnie odwrotnie, od razu są miękkie, chrupiące stają się po kilku dniach. Z każdym dniem są smaczniejsze. :-)

      Usuń
  2. dziękuję za dołączenie do akcji. Przepis doskonały:)
    www.fantazjesmaku.weebly.com

    OdpowiedzUsuń