15 listopada 2014

CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ



  Ciasto, które dawno, dawno temu bywało u nas bardzo często, jednak nigdy, przez tyle lat nie wiedziałam, że nazywa się ciastem piastowskim. Aż do niedawna, dowiedziałam się o tym za sprawą Ciotki mego Małżonka, która będąc u nas na rodzinnej uroczystości, z zadowoleniem zawołała "o ciasto piastowskie!", a my niczego nieświadomi zapytaliśmy: tak, a które...? Bowiem przez tyle lat zawsze nazywaliśmy je po prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet za bardzo, piekłam z 7, więc 5 będzie idealnie. Przy biszkoptach mam taką zasadę (tak nauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-)
Podane proporcje są orientacyjne, każdy może dobrać sobie ilości wg własnego upodobania. Podaję ilości jakich ja użyłam.

Składniki biszkoptu:
- 7 jajek (osobno białka i żółtka)
- 7 łyżek ksylitolu , dałam 140g                (lub 7 łyżek cukru)
- 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g    (lub 7 łyżek mąki tortowej)

W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami mąkę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut.



Składniki masy jabłkowej:
- 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych
- 2 galaretki cytrynowe

Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje).

Składniki masy śmietanowej:
- 700ml kremówki 30%
- 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu lub pudru
- 3 op.śmietan-fix
- 1 kostka gorzkiej czekolady

Na wystudzonym biszkopcie wykładamy warstwę tężejącej masy jabłkowej, wyrównujemy.


Na jabłka wykładamy warstwę śmietany ubitej ze śmietan-fixem i z mielonym ksylitolem. Wygładzamy. Można wyrysować widelcem wzór (np.fale itp.) wówczas zginą nam nierówności. Wierzch posypać startą kostką czekolady.







Smacznego :-)
Smaczna Jesień Przetwory na widelcu

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, jest fantastyczne ,polecam Stasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam ! :-)

      Usuń