31 października 2014

GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY



   Danie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów.
Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem.

Składniki:
- 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie)
- 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone)
- 100g chudego, wędzonego boczku
- garść grzybów suszonych
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200ml słodkiej śmietanki
- natka pietruszki
- szczypiorek do posypania
- suszony czosnek
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy (bezzapachowy) lub zwykły olej do smażenia

Wymyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w garnku w lekko słonej wodzie. Grzyby suszone możemy ugotować w osobnym garnku ale możemy je również dodać do grzybów świeżych i ugotować razem (tak zrobiłam ostatnio). Grzyby gotujemy ok.15-20 minut.
W garnku podsmażamy boczek pokrojony na małe kawałki, gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę cebule i podsmażamy całość doprawiając lekko solą i pieprzem. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia.



Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.




 Można dolać trochę wody.
Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem.
Na telerzu można posypać szczypiorkiem.




Smacznego :-)
Grzyby Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz