2 czerwca 2014

ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI



    Bardzo delikatna i bardzo smaczna rolada biszkoptowa z truskawkami i rabarbarem- połączenie wprost idealne. Tradycyjnie bez cukru z dodatkiem ksylitolu i bez pszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej, która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-)

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka
- 150g ksylitolu (lub cukru)
- 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)

+ dodatkowo:
- ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek)
- mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukru

Rabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie w misce.
W misie miksera ubić na sztywno białka z ksylitolem, dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników.
Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce.


Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu.

Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika. Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ręcznikiem kuchennym, na niego nakładamy kratkę z piekarnika i całość odwracamy do góry nogami. Z odwróconego ciasta zdejmujemy blaszkę z piekarnika, następnie delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Przy pomocy ręcznika kuchennego, na którym znajduje się nasze ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku roladę. Odstawiamy na kratce do wystygnięcia.


Wystudzoną roladę delikatnie przekładamy na półmisek, posypujemy mielonym ksylitolem lub przygotowujemy lukier z pudru trzcinowego i możemy się już delektować naszym ciastem.








Smacznego ;-)
Nowalijkowe Kucharzenie Rabarbalove Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz