16 lutego 2014

SOS DO BIG MACA, TATARSKI



    Pyszny sos na bazie majonezu, idealny do hamburgerów, big maców, a także jako sos tatarski do pasztetów, wędlin, jajek itp.
Ważne by składniki sosu było pokrojone jak najdrobniej, wówczas ma on lepszy smak, warto więc się przyłożyć do krojenia cebuli i ogórków.
Ja lubię także zamiast zwykłej cebuli dać cebulę czerwoną wówczas sos uzyskuje fajną barwę.
Podaję składniki jednej porcji, my przeważnie przygotowujemy od razu 2-3.

Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska)
- 2 łyżeczki cebuli
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego
- 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
- 2-3 szczypty suszonego czosnku


Ogórki i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce.




Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Super sosik, smakuje dokładnie jak ten z mcdonalda:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sosik smakował. To również nasz ulubiony sos zarówno do domowych burgerów jak i do pasztetów.

      Usuń