5 lutego 2014

RACUCHY PACHNĄCE CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Dla tych , którzy uwielbiają cynamon polecam pyszne racuszki. My uwielbiamy racuchy, cynamon również ale w tym połączeniu jakoś tak nie bardzo... Cynamon chyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-)

Składniki:
- 600g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.550g mąki pszennej
- 520ml ciepłego mleka
- 35g świeżych drożdży
- 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba)
- szczypta soli
- 1-2 jabłka (nie trzeba-ja dałam)

+ olej do smażenia (u mnie olej kokosowy z dodatkiem oleju rzepakowego)

Drożdże rozkruszyć do kubeczka,wsypać 2 łyżki ksylitolu waniliowego i zalać ok.1/2 szklanki ciepłego mleka. Zamieszać i odstawić na ok.15 minut.
Do większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut.


Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej. Ja używam dwóch łyżek: za pomocą jednej zsuwam ciasto z drugiej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na małym ogniu (by dosmażyły się wewnątrz i nie spaliły z zewnątrz), do ładnego zrumienienia.
Usmażone odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać z konfiturą lub tylko z mielonym ksylitolem lub pudrem.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz