Zalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-)
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 kopiaste łyżki ksylitolu
- 1 kopiasta łyżka soli
- 2-3 cebule
- ziele angielskie ( daję 6-10), liście laurowe (daję 3-4) lub wedle uznania
Do garnka wlać 5 szklanek wody, wsypać ksylitol, sól, dodać ziele angielskie , liście laurowe oraz pokrojoną w krążki cebulę i zagotować. Gotować ok.2-5 minut, tak by zmiękła cebula. Następnie dodać ocet i zagotować. Nasza zalewa gotowa. Możemy już zalewać nią nasze rybki, itp.
Smacznego:-)
co to jest ksylitol?
OdpowiedzUsuńKsylitol to naturalny słodzik, inaczej cukier brzozowy. Można go zastąpić zwykłym cukrem.
Usuńczy mozna uzyc octu jablkowego bo spirytusowy przeciez bardzo niezdrowy? czy zalewa rowniez "wyjdzie"?
OdpowiedzUsuńPewnie można, będzie wówczas jeszcze delikatniejsza. Do buraków już dodawałam ocet winny, do tej zalewy nie, można dać go więc trochę więcej.
UsuńDzieki wielkie za odpowiedz :) pozdrawiam cieplutko Ania
Usuńbedzie na zime
OdpowiedzUsuń