16 grudnia 2013

ZALEWA OCTOWA



    Zalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-)

Składniki:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 kopiaste łyżki ksylitolu
- 1 kopiasta łyżka soli
- 2-3 cebule
- ziele angielskie ( daję 6-10), liście laurowe (daję 3-4) lub wedle uznania

Do garnka wlać 5 szklanek wody, wsypać ksylitol, sól, dodać ziele angielskie , liście laurowe  oraz pokrojoną w krążki cebulę i zagotować. Gotować ok.2-5 minut, tak by zmiękła cebula. Następnie dodać ocet i zagotować. Nasza zalewa gotowa. Możemy już zalewać nią nasze rybki, itp.






Smacznego:-)

5 komentarzy:

  1. co to jest ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol to naturalny słodzik, inaczej cukier brzozowy. Można go zastąpić zwykłym cukrem.

      Usuń
  2. czy mozna uzyc octu jablkowego bo spirytusowy przeciez bardzo niezdrowy? czy zalewa rowniez "wyjdzie"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, będzie wówczas jeszcze delikatniejsza. Do buraków już dodawałam ocet winny, do tej zalewy nie, można dać go więc trochę więcej.

      Usuń
    2. Dzieki wielkie za odpowiedz :) pozdrawiam cieplutko Ania

      Usuń