17 listopada 2013

TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ



   Pyszne, delikatne ciasto na bazie biszkoptu, z mnóstwem pysznych owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-)

Składniki na biszkopt :
- 6 jajek
- 6 łyżek ksylitolu ( lub cukru)
- 6 łyżek mąki orkiszowej białej, z małym czubkiem (u mnie typ700)

Białka oddzielić od żółtek . Ubić na sztywno, dosypując stopniowo ksylitol. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na końcu po łyżce dosypujemy mąkę . Można zamieszać delikatnie rózgą, ja używam mieszadeł malaksera , na mniejszych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem.

Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika.

Składniki masy owocowej:
- 1,5 kg truskawek
- 0,5 l wody
- 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru)
- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)
- 3 galaretki truskawkowe

W garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody. W reszcie wody rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotujących się truskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać.
Odstawić do przestudzenia.

+ Dodatkowo: 
I.
- 0,5 l kremówki
- 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru)
- 3 śmietan-fix
II.
- ciastka petitki
III.
- 300-400g kwaśnej śmietany
- ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru)

Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie.
Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixem i mielonym ksylitolem. Wyłożyć na owoce. Wyrównać. Następnie ułożyć ciastka petitki. Na górze jako ostatnią warstwę rozprowadzić kwaśna śmietanę rozmieszaną z mielonym ksylitolem ( lub pudrem.
Dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz