30 listopada 2013

BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ


    Dzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych.  My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis na dwie mniejsze foremki ( u mnie 27x10cm)

Składniki:
- 8 dużych jajek
- 3,5 szkl mąki orkiszowej białej
- 1,5 szkl ksylitolu ( lub cukru)
- 3/4 szkl oleju
- 1/4 szkl wody
- ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy)
- 1 mały proszek do pieczenia

Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.
Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym.


Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.
 Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego).


Smacznego :-)
Babki Wielkanocne 2015

2 komentarze:

  1. Jakiego użyłaś oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle daję rzepakowy, niekiedy stopiony kokosowy.

      Usuń