30 października 2013

PALUCHY WIEDŹMY



    Idealne - kruche , maślane ciasteczka na Halloween dla dzieci ale nie tylko. Przepis , na który natknęłam się już jakiś czas temu ale jak to w życiu bywa zupełnie o nim zapomniałam... Aż tu nagle wczoraj wieczorem doznałam olśnienia: i ciasteczka dla Córuni na jutro do przedszkola już czekają :-)
Polecam, bo wbrew pozorom są bardzo łatwe do wykonania a radość dzieci - bezcenna ... :-)
Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami.
Z przepisu wychodzi ok.60 paluchów.

Składniki :
- 200g zimnego masła
- 1/2 - 2/3 szkl mielonego ksylitolu (lub pudru)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru)
- 2 i 2/3 szkl mąki lub pszennej) - dałam370g orkiszowej typ700
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo :
- blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki)
- białko jaja ( do przyklejania pazurów)

Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Jeżeli zagniataliśmy malakserem i użyliśmy zimnego masła,  nie ma takiej potrzeby. (Z bardzo zimnego ciasta nie damy rady formować wałeczków, które posłużą nam za paluchy wiedźmy.)



Ciasto podzielić na dość małe kawałeczki i z każdej części formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać, migdały przekroić nożykiem na pół, żeby były cieńsze. Każdy paluch rozwałkować tak, by został ślad trzech palcy (wgłębienia ). Na górkach zrobić po 2 nacięcia nożykiem. Z jednej strony paluch posmarować rozbełtanym białkiem i wkleić połowę migdała, dociskając.

Piec w nagrzanym piekarniku , w temp.200*C , ok.10 minut ( termoobieg)







Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Ale boskie! Idealne na Halloween! Najlepsze są te "zagrzybiałe" pazury :D

    OdpowiedzUsuń