16 września 2013

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ



   Przepisów na placek drożdżowy mam w swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa i bardzo puszystego. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy bledsze ciasta (ale bez zakalca), podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę to ciasto na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
-5 żółtek ( z dużych jaj)
-1 szkl mleka
-50g drożdży
-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-3/4 szkl ksylitolu (lub cukru)
-125g masła
-1/2 łyżki cukru trzcinowego (gdy używamy ksylitolu)
-szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
-125g masła
-2 szkl mąki tortowej (niepełne)
-0,5 szkl ksylitolu (ew. cukru)

+  dodatkowo:
- śliwki lub inne owoce
- płatki migdałów
- gruby cukier trzcinowy do posypania

Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać do nich cukier trzcinowy, 1/2 szkl ciepłego ( nie gorącego) mleka i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszać i odstawić otrzymany zaczyn aż "ruszy". W tym czasie stopić w kubeczku masło i odstawić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i szczyptą soli na gładką masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, stopione- lekko przestudzone masło oraz mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...)
 Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć je na wysmarowaną masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu).

Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i odstawić na kilka minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym (fajnie chrupie).

Piec ok.30 minut w temp.180*C góra-dół (nie termoobieg - wówczas krócej). W przypadku gdy piekarnik bardzo długo nam się nagrzewa można czas lekko wydłużyć. Można posypać mielonym ksylitolem.






Smacznego!:)

6 komentarzy:

  1. Znam ten placek :))!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepisy i zdjęcia,Słubice pozdrawiają!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze drożdżowe w życiu i pierwsze ciasto na ksylitolu. PYCHA!!! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że smakowało. A to, że pierwsze ciasto drożdżowe i od razu sukces, to radość jeszcze większa. Tak więc pierwsze koty za płoty, teraz już bez obaw można eksperymentować dalej... Bardzo dziękuję za komentarz. Życzę dalszych udanych wypieków i pozdrawiam ;-)

      Usuń