Pyszna, lekka konfitura bez chemicznych dodatków, także bez białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę cukru trzcinowego i ksylitolu. Jednak z samego ksylitolu można ją również przygotować.
Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy smak. Znalezione tutaj. Z przepisu wychodzi ok.6 słoiczków.
Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy smak. Znalezione tutaj. Z przepisu wychodzi ok.6 słoiczków.
Składniki:
- 900g odszypułkowanych dojrzałych truskawek
-600g rabarbaru malinowego
-2 łyżki soku z cytryny
-1 szklanka ksylitolu
-0,5 szklanki cukru trzcinowego
-1,5 płaskiej łyżki przyprawy piernikowej
Rabarbar i truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, ksylitol i cukier trzcinowy. Zagotować. Następnie dodać przyprawę do piernika i pogotować ok. 45-60 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić i spasteryzować. W tym celu przygotować garnek, taki by zmieścił nasze słoiczki. Wyłożyć dno ściereczką i wlać wody tyle, by sięgała do połowy wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Po tym czasie słoiczki wyjąć, jeszcze raz dokręcić i odwrócić do góry dnem, na ok. 5-10 minut. Następnie postawić je normalnie i odstawić do wystudzenia. Mamy gotową, pyszną konfiturę.
Smacznego!:)
O tak! jest cudowna!!
OdpowiedzUsuń