Ostatnio kupiłam zapas kokosu z nadzieją, że zrobię z nimi jakieś ciasto. Długo nie mogłam znaleźć czegoś, co by zaspokoiło moje zapotrzebowanie na słodkie.
Albo za bardzo pracochłonne, albo ciasto na zdjęciu mi się nie podobało. Jak już znalazłam właśnie TEN jeden jedyny przepis, nie miałam motywacji by stać w kuchni i je piec. W każdym razie, udało mi się w końcu stworzyć ciasto 2 razy bardziej kokosowe niż w znalezionym przepisie. Nie dość, że w środku są praktycznie same wiórki, to jeszcze jako tłuszcz dodałam oleju kokosowego smakowego. Na pewno nie każdemu przypadnie ono do gustu, jednak ja jestem nim zachwycona. Mimo wszystko proponuję spróbować. Miłośnicy kokosu-gwarantuję Wam, że nie będziecie żałować tej decyzji!:)
Piekłam w tortownicy, o śr.26cm
Składniki:
-150g masła
-60g oleju kokosowego (stopionego)
-3/4 szklanki* ksylitolu (może być cukier)
-4 jajka
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-2 szklanki* mąki orkiszowej- u mnie typ700 (lub zwykłej)
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 szklanka* mleka kokosowego
-1 szklanka* wiórków kokosowych
*szklanka 250ml
Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Mikserem połączyć miękkie masło, olej, ksylitol i ekstrakt wanilii. Utrzeć na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko. Składniki wymieszać. Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem( do uzyskania w miarę gęstej masy). Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!:)
Witam,odpowiedniego przepisu na ciasto kokosowe szukałam 2 dni i dopiero ten od Pani mi odpowiada,nawet go przecięłam i przełożyłam kremem kokosowym(z pozostałego mleka kokosowego),mimo że to nie biszkopt,wyszło super,wiec bardzo Pani dziękuję,nie pierwszy raz korzystam z Pani pomysłów, :-)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że ciasto smakowało. Pomysł z przełożeniem ciasta kremem kokosowym super. Życzę wielu udanych wypieków i bardzo gorąco pozdrawiam ! :-)
UsuńDzień dobry, jakiej wielkości powinna być foremka?
OdpowiedzUsuńNajczęściej korzystam z tortownicy o śr.26cm.
Usuńtak sie je!
OdpowiedzUsuń