W dzisiejszych czasach gdy wiele rzeczy uznawanych za zdrowe, okazuje się tak naprawdę niczym nie różnić od innych, oraz z racji tej, że w rodzinie mam wielu alergików i w związku z tym bardzo lubię wiedzieć co jem, postanowiłam zrobić własny naturalny jogurt - tak bardzo uwielbiany przez moją rodzinę. Jeżeli ktoś nie lubi smaku jogurtu naturalnego, może dodać do niego wiele różnych, zdrowych dodatków, np.konfiturę malinową, różne orzechy, banany, owoce sezonowe itp. itd. :)
Składniki:
- 1l mleka conajmniej 2% *
-1 mały jogurt bez cukru (150g)
+ dodatkowo Termos z szeroką górą
Mleko niepasteryzowane przegotować. Przestudzić do temp. około 45-50 *C (jak ktoś nie ma termometru, to wystarczy włożyć palec i jeżeli utrzyma się go w tej temp. przez 10s , to jest to idealna temp.) Mleko UHT wystarczy tylko podgrzać.
Ja używam mleka w butelkach, które tylko lekko podgrzewam.
Do jogurtu dodajemy kilka łyżek mleka, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy go do garnka z mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do termosu i zamykamy na 10-12 godzin. Po tym czasie mamy pyszny kremowy jogurcik. Do następnej partii zostawiamy sobie 150ml jogurtu- wtedy nie musimy dodawać kupnego. Jogurt przekładamy do szklanych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Może tam sobie stać nawet kilkanaście dni.
Ja używam mleka w butelkach, które tylko lekko podgrzewam.
Do jogurtu dodajemy kilka łyżek mleka, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy go do garnka z mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do termosu i zamykamy na 10-12 godzin. Po tym czasie mamy pyszny kremowy jogurcik. Do następnej partii zostawiamy sobie 150ml jogurtu- wtedy nie musimy dodawać kupnego. Jogurt przekładamy do szklanych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Może tam sobie stać nawet kilkanaście dni.
* gdy użyjemy mleka o zawartości tłuszczu 3,2% jogurt będzie gęściejszy.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz