15 września 2022

KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI



   Genialna krucha tarta ze śliwkami skradła nasze serca już w ubiegłym roku. To proste, szybkie i przepyszne ciasto. Zauroczyła nas tak bardzo, że była praktycznie na okrągło. W tym roku miała wielki powrót, a przepisu na nią na blogu ciągłe brak...🙈

Spieszę więc i nadrabiam zaległości, to ciacho zdecydowanie warte przetestowania. Ma jeszcze dodatkowy atut, jest mała, taka na raz do kawy. Ostatnio zjedliśmy prawie całą, jeszcze ciepłą...🙊

Pycha...😋😋😋

Inspiracja znaleziona na insta, na stronie renia_gotuje


Składniki:

- 240g mąki orkiszowej tortowej typ450  lub pszennej

- 140g zimnego masła

- 3 łyżki pudru  ( ja daję ksylitol)

- 1 łyżeczka cukru waniliowego  (daję ksylitol z wanilią)

- 1 jajko

- 2 szczypty soli


dodatkowo:

- ok.300g śliwek

- 1 łyżka bułki tartej

- cukier do posypania owoców (daję trzcinowy, ok. 15-20g, ale może być ksylitol lub zwykły)

- cynamon i kardamon

- cukier puder do oprószenia ciasta


Mąkę, ksylitol, sól, jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło zagniatamy do uzyskania kruchego ciasta. Ja wykorzystuję do tego hak miksera. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy i umieszczamy w zamrażarce na czas przygotowania śliwek.






Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na arkuszu papieru, ja wykładam swoje potem na spód tortownicy (tak, by gotowe ciasto miało okrągły kształt). Nakłuwamy ciasto widelcem, posypujemy środek bułką tartą i wykładamy połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości) śliwki, od brzegu do środka. Obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Brzegi zawijamy do środka. 












Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy ok. 40 minut na termoobiegu.




Wystawiamy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem.











Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz