1 kwietnia 2021

BABKA MAJONEZOWA


 Super prosta i meeega pyszna- babka majonezowa. Jest bardzo delikatna i super puszysta oraz wilgotna. To zdecydowanie nr 1 wśród babek 👍, zarówno pod względem przygotowania (dosłownie moment i jest), jak i smaku 👌😋


Przygotowałam ją wczoraj na szybko, tak w międzyczasie, do kawy, zauroczyła nas tak, że na pewno będzie powtórka na Święta 😋Po tej wczorajszej pozostało już tylko wspomnienie... 💗

Inspiracją był ten przepis, pominęłam tylko mąkę ziemniaczaną (nie dodaję jej nigdy do babek), mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową tortową. Jako, że miałam dość rzadki majonez- moje ciasto było bardzo płynne, dodałam 20g mąki więcej. Przy gęstym majonezie wystarczy 170g mąki.

Składniki:

- 4 jajka

- 140g majonezu (dałam "pegaz", dość rzadki) 

- 190g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) przy gęstym majonezie, wystarczy 170g mąki

                                              (w oryginale było: 90g skrobi ziemniaczanej i 80g mąki pszennej)

- 150g ksylitolu lub cukru

- 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie 8g domowego)


Jajka ubijamy z ksylitolem lub cukrem na puch. Dodajemy majonez. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.







 Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, przesmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Masa jest bardzo płynna, więc wyrównuje się sama.





Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35-40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam 42 minuty, ale następnym razem 40 będzie ok.

Przed wystawieniem warto sprawdzić patyczkiem, czy jest dopieczona.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy babkę z formy. Po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem. U mnie tradycyjnie lukier marcepanowy.





Lukier marcepanowy:

- 70g pudru trzcinowego

- 35g kremówki

- kilka kropli aromatu migdałowego


Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i wlewamy kremówkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym lukrem polewamy naszą babkę i odstawiamy do zastygnięcia.














Smacznego :-)

3 komentarze: