Ciasto, które dosłownie powaliło nas na kolana. Kiedyś zauroczyła nas malinowa chmurka, potem był czas na wiśniową chmurkę. Owocowa chmurka zdeklasowała te poprzednie. Jest bajeczna w smaku- wprost genialna. To ciasto, to połączenie idealne. Wykorzystałam do niego zalegające mrożone, ogrodowe owocowe. Jak to mówią wyszło przez przypadek, a pozostało na stałe 😆
Odkąd przygotowałam je pierwszy raz, jakoś w grudniu, było już u nas czterokrotnie 🙈🙊
Co jakiś czas nachodzi nas apetyt na ten przysmak. I choć wykończyłam już ubiegłoroczny zapas owoców, wykombinowałam ostatnio z gotową mrożonką z Lidla- owoce leśne (jeżyny, porzeczki czarne i czerwone oraz maliny). Wychodzi równie pyszne, jak pierwowzór, najważniejsze, że jest odpowiednio kwaskowe.
Polecam, tego ciasta nigdy dość...😋😋😋
Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x22cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 170g (kiedyś dawałam 150g) mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)
- 3 żółtka
- 100g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 30g ksylitolu lub cukru
- 8g ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy kruche ciasto. Ja wspomagam się hakiem miksera, ale można również zagnieść ciasto ręcznie. Kruchym ciastem wyklejamy dokładnie blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
U mnie stoi na czas przygotowania i upieczenia blatu bezowego.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na programie z termoobiegiem, ok. 15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Blaszkę po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Beza z migdałami:
- 3 białka
- 150g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 50g płatków migdałów
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania lekkiej pianki, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej, do uzyskania gęstej, gładkiej i lśniącej masy. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wym. 33x23cm odwracamy do góry dnem, smarujemy dno masłem i przyklejamy do niego arkusz papieru do pieczenia. Na niego wykładamy ubite białka, rozprowadzamy po całej (przyklejonej) powierzchni i posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy przez 60 minut, na termoobiegu.
Bez powinna być wypieczona i chrupka. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa owocowa:
- 600g owoców mrożonych, u mnie: jeżyny, wiśnie, maliny i porzeczka (lub mrożonka owoców leśnych)
- 3 galaretki na 500ml wody każda (nasz ulubiony zestaw to: malinowa, wiśniowa i owoce leśne)
- 750ml (g) gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszając i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ja wykorzystuję zawsze mrożone owoce, jest to idealne rozwiązanie, galaretka z ich dodatkiem błyskawicznie tężeje, a oto właśnie chodzi, by zastygła zaraz po wylaniu na spód ciasta. Do przestudzonej galaretki (letniej) dodajemy zamrożone owoce i energicznie mieszamy. Po chwili czuć jak galaretka zaczyna stawiać opór, to znak, iż nadchodzi moment wyłożenia jej na kruchy spód.
Wykładamy galaretkę z owocami i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sobie masę śmietanową.
krem śmietanowo-waniliowy:
- 500g schłodzonej kremówki
- 250g mascarpone
- 3 łyżki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego
W misie miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką i ksytitolem z wanilią lub cukrem waniliowym.
Ubitą masę wykładamy na stężałą galaretkę z owocami. Wyrównujemy.
Na masę śmietanową przekładamy delikatnie, upieczoną i schłodzoną bezę z migdałami. Całość odstawiamy do lodówki, najlepiej na min. kilka godzin. Ja przechowuję ciasto w lodówce bez przykrycia, by zachować chrupkość bezy, przykryta zmięknie.
Smacznego :-)
Super post! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga i Instagrama
wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Bardzo lubię owocową chmurkę ;)
OdpowiedzUsuńMy również 😊
Usuńsłodka C
OdpowiedzUsuńmoja mama takie robi
OdpowiedzUsuń