Warzywa (głównie korzeniowe) zapiekane w piekarniku z dodatkiem łososia lub łososia i polędwicy z dorsza, lub dowolnych innych ryb, to propozycja na wykwintny, może być więc także świąteczny obiad. U nas koniecznym dodatkiem jest pyszny sos porowy, który dopełnia całości.
Ilości i rodzaje warzyw są oczywiście dowolne, podane składniki są orientacyjne, to danie ma być inspiracją. U nas warzywa zmieniają się w zależności od tego, co akurat mam pod ręką.Składniki:
- 2-3 marchewki
- kawałek korzenia pietruszki
- mały kawałek korzenia selera
- 1 batat
- 1 większa cebula
- 1 malutka cukinia
- kilka różyczek kalafiora (zwykle robiłam bez)
- kilka ząbków czosnku (lub główka przecięta na pół)
dodatkowo:
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- oregano i/ lub tymianek
- sól
- czosnek mielony
- ok. 400-500g ryby (waga bez skóry)
sos porowy:
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2 białe części pora
- sól do smaku
- 2 łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- słodka kremówka
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, batat) obieramy, kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy na 6-8 części, różyczki kalafiora rozrywamy na małe kawałki. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w plastry. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek oliwy, sól, mielony czosnek, ulubione zioła i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut. Mieszamy jeszcze raz tak, by wszystkie warzywa były oblane oliwą z przyprawami. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy przez ok. 60 minut, na programie termoobiegiem. W trakcie kilkukrotnie mieszamy warzywa. Na 10 minut przed końcem zapiekania dodajemy ryby pokrojone na mniejsze kawałki i wstawiamy z powrotem do piekarnika.
W trakcie pieczenia warzyw przygotowujemy sobie sos porowy.
W garneczku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy pokrojone pory (ja kroję por wzdłuż na pół, potem jeszcze każdą połówkę przecinam na 2-4 części i kroję w plastry). Dusimy na małym palniku do miękkości, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą. Dodajemy skrobię rozpuszczoną w małej ilości wody (ok.1/3 szklanki), wlewamy kilka łyżek kremówki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewamy trochę gorącej wody.
Smacznego :-)
Ciekawy przepis. Nie jestem fanem sparzonych ani pieczonych warzyw. Ale to wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, pieczone warzywa są pyszne 😊
Usuń