28 sierpnia 2020

SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI, NA KEFIRZE



   Błyskawiczne i pyszne ciasto, które powstało na bazie ulubionych muffinek mojej rodzinki. Bez wyrabiania, bez długiego mieszania. Dwie miski, w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie wszystko razem delikatnie mieszamy i na blaszkę. Do tego duuużo śliwek i do pieca. Po niespełna 40 minutach możemy się delektować pysznym ciachem w promieniach słońca...

Piekłam w malutkiej ciemnej blaszce, o wym. 24x20cm, to taka porcja weekendowa dla niedużej rodziny

Składniki:
składniki suche:
- 200g mąki orkiszowej typ700  lub typ450 (lub 220g typ750)
- 150g ksylitolu lub cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g)
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny (nie trzeba)

składniki mokre:
- 100g roztopionego masła
- 3 jajka
- 170g kefiru (można zastąpić płynnym jogurtem naturalnym)

dodatkowo:
- śliwki
- łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- puder trzcinowy lub mielony ksylitol do oprószenia ciasta przed podaniem

W jednej misce mieszamy składniki suche.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre.
Do składników suchych wlewamy składniki mokre i delikatnie mieszamy. Tylko do połączenia składników.



Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Na wierzchu układamy połówki śliwek (bez pestek), u mnie ciasno. W luki między śliwkami pokroiłam jeszcze żółte śliwki. Wierzch śliwek można posypać cukrem trzcinowym (nadaje fajnego smaczku).


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok. 35 minut na termoobiegu (do suchego patyczka- sprawdzamy na środku blaszki).


Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem można oprószyć ciasto pudrem trzcinowym lub mielonym ksylitolem.




Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Te ciasto bardzo pysznie wygląda. Na pewno takie ciasto sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń