Chleb żytni, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznika, to kolejny chlebek na zakwasie. Powstał specjalnie na zaproszenie Zorry z okazji Światowego Dnia Chleba.
Pyszny, chrupiący, z delikatnym miąższem, w pełni żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie.
Obok chleba żytniego razowego i w 100% żytniego na pełnoziarnistym zakwasie, to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich, ale nie tylko. Mała odmiana zawsze mile widziana ;-)
Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm
Składniki:
- 450g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400g mąki żytniej chlebowej typ720
- 250g zakwasu żytniego
- 26g soli (daję himalajską)
- 800g (ml) wody
- 100g ziaren słonecznika
+ ziarna słonecznika do obsypania chlebów
W misie miksera umieszczam wszystkie składniki: mąki, zakwas, sól, wodę oraz słonecznik. Mieszam mieszadłem do połączenia składników. Chlebów żytnich, orkiszowych, orkiszowo-żytnich nigdy nie wyrabiam długo, te mąki nie wymagają długiego wyrabiania, mieszam zawsze tylko do połączenia składników. Śmiało można powiedzieć, że są to chleby bez wyrabiania.
Gotową masę przekładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem, dokładnie ubijam (łyżką maczaną w wodzie) miejsce przy miejscu, wyrównuję.
Obsypuję ziarnami słonecznika i skrapiam dość obficie pędzlem maczanym w wodzie.
Odstawiam pod przykryciem do wyrastania. W zależności od "starości zakwasu" może to trwać od 2,5-6h. Czym starszy zakwas, tym chleby dłużej wyrastają, na świeżym wyrastają bardzo szybko.
Wyrośnięte chleby wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C, temperaturę zmniejszam od razu po wstawieniu do 200*C i piekę na termoobiegu ok.60 minut.
Po wystawieniu z piekarnika od razu wyjmuję chleby z formy i odstawiam na drewnianej desce do odparowania.
Smacznego :-)
I would like to try a slice of this bread right now! Looks delicious! Dziękujemy za udział w WBD.
OdpowiedzUsuń