29 maja 2017

ZUPA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI I FETĄ



   Wiosna to cudowny czas! Z wytęsknieniem oczekujemy zawsze na szparagi. Uwielbiamy je pod każdą postacią i zajadamy w olbrzymich ilościach. Ostatnim naszym odkryciem jest zupa z zielonych szparagów.
Pyszna, bardzo delikatna, a zarazem pożywna. Przygotowuje sie ją błyskawicznie, a smakuje wybornie. Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji (jedna jest dla 4 osób), zajadaliśmy ją przez 3 dni, a każdego smakowała równie pysznie. Polecam bardzo gorąco.
Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g)
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła (dałam klarowane)
- 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu)
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 4 łyżki koperku
- 4 łyżki szczypioru
- ser feta
- sól do smaku (gdyby była taka potrzeba)

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy przez ok. 4 minuty obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.


Po ok.1-2 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i gotujemy ok.10-15 minut, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków.


Szparagi myjemy, odłamujemy (i wyrzucamy) twarde, dolne końcówki. Odcinamy łebki (odkładamy), pozostałe szparagi kroimy w cienkie plastry.



Do zupy dorzucamy szparagi (plastry i łebki) i gotujemy 1 minutę, na małym palniku.
Dodajemy pokrojony koperek i zestawiamy z palnika. Śmietanę przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze raz kilka łyżek zupy, czynność powtarzamy i dopiero wówczas, tak zahartowaną śmietanę przekładamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Gdyby była taka potrzeba dodajemy sól do smaku (mój bulion nie był zbyt słony, więc musiałam lekko zupę dosolić).


Podajemy z kawałkami fety, posypane szczypiorem.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz