12 lutego 2016

TATAR Z ŁOSOSIA



   Dla wszystkich wielbicieli ryb, coś bardziej wykwintnego..., danie idealne na walentynki, ale nie tylko. Wszak święto można mieć również na co dzień.
My bardzo lubimy ryby i to pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Wam tatar z łososia, choć wersji tego tatara mieliśmy już kilka, to osobiście ten najbardziej przypadł nam do gustu. Z podanych ilości wychodzi danie dla 2 osób, ewentualnie 2+1/2, jak to miało miejsce u nas, przy tym ta jedna porcja jest porcją mniejszą - dziecięcą (gdy obchodzimy walentynki we trójkę...  :-)

Składniki:
- 200g łososia wędzonego w cienkich plastrach
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- zielony ogórek (kawałek)
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
- chili z młynka opcjonalnie (gdy lubimy pikantne dania, świetnie pasuje)
- koperek
- rukola


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, lekko posolić, wymieszać z jogurtem naturalnym.
Łososia pokroić w kostkę, dorzucić do jogurtu, dodać świeżo mielony pieprz i wymieszać.



Ogórka umyć, pokroić w cienkie, długie paski (np. obieraczką do warzyw).
Na talerz wyłożyć cienkie plastry ogórka (można je wymieszać z chili i dopiero wówczas wykładamy), obok ułożyć kilka listków rukoli, na nich ułożyć łososia wymieszanego z jogurtem (świetnie sprawdza się do tego metalowa obręcz, można użyć takiej w kształcie serca). Posypać koperkiem i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Można podawać z pieczywem, ale nie jest to konieczne.







Smacznego :-)


                                                 Walentynki 2016 - Czym TO się je?

2 komentarze:

  1. Oooooo...
    Narobiłaś mi ochoty!
    Bardzo walentynkowo!
    :)

    Dziekuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny był ten tatar. Polecam i pozdrawiam ;-)

      Usuń