7 stycznia 2016

PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE



   Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha
na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach.
Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm, wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście wykorzystać mniejszą blaszkę, wówczas ciacho będzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-)

Składniki ciasta:
- 500g mąki krupczatki
- 62g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 250ml mleka
- 1/4 szklanki* oleju
- 50g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego

+dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka)

*szklanka 250ml

Składniki kruszonki:
- 220g mąki krupczatki
- 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby)

Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie.
Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta.


W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę.
W rondelku umieścić masło, dodać 1/2 szklanki mleka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej.
Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy, zalewamy bardzo ciepłą masą z masła, oleju i mleka i mieszamy do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Układamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy na termoobiegu ok.35 minut lub 30 minut w temp.180*C na programie góra-dół.








Smacznego ;-)

16 komentarzy:

  1. Bez wyrastania? Toż to genialny wynalazek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto ma tak idealną temperaturę, że rośnie dosłownie w oczach... dla mnie bomba... ;-)

      Usuń
  2. Ciasto jest przepyszne, doskonale wyszło (pierwszy raz:))! Pieczone w sobotę, nadal miękkie i smakowite :) Mniam! I te "niezwykłe" składniki, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. A wilgotne rzeczywiście jest długo, można je jeść przez kilka dni i nadal jest pyszne. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. na razie nie rośnie.....co jest? W piekarniku już 15 minut...nie chcę zakalca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia... To ciasto rośnie już nawet przed wstawieniem do piekarnika (niezależnie jakiej mąki używam), m.in.dlatego przygotowuję wcześniej kruszonkę, bo "ciasto rośnie w oczach". Może coś nie tak z drożdżami...?
      Mam nadzieję, że jednak wyrósł...

      Usuń
  4. Witam, czy 30 min. to nie za mało? ciasto nie będzie surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla nas ciasto jest idealne. I nie jest surowe zapewniam. Oczywiście można czas pieczenia wydłużyć, ale nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. Wspaniałe ciasto. Piekę zawsze na krupcztce ale ten przepis będzie moim faworytem 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre.Polecam z borówkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało. U nas to nr 1 wśród ciast drożdżowych, na jego bazie piekę drożdżówki z owocami i kruszonką, cynamonki, a ostatnio też jagodzianki 😋

      Usuń
  7. Jaka konsystencja ciasta jest ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ma taką konsystencję, że formuję z niego bez problemu drożdżówki, jagodzianki, itp. Czyli porównując z niektórymi drożdżowymi, jest gęściejsze. Nie przykleja się zbytnio do rąk. Natłuszczam dłonie i spokojnie robię z ciastem co chcę

      Usuń
  8. Ciasto jest mega pyszne na drugi dzień jest jeszcze lepsze piekłam pierwszy raz i wyszło bez problemu będę piekła tylko z tego przepisu dziękuję bardzo za przepis dziś piekę z tego przepisu bułeczki drożdżowe.kruszonka jest mega dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził👍
      Pozdrawiam😊

      Usuń